BİLİRUBİN

BİLİRUBİN: Kanda dolaşan eritrositlerin or­talama ömrü 120 gün kadardır. Bu süre sonunda parçalanan eritrositlerin içindeki hemoglobin bir dizi kimyasal reaksiyonla bilirubine dönüştürü­lür. Hemoglobin kırmızı renkli bir bileşik olduğu halde, bilirubin sarı renklidir. Hemoglobinin yıkılmasıyla oluşan bilirubin serumda albumine bağlanarak karaciğere taşı­nır. Bu tip bilirubine indirekt bilirubin denilmek­tedir. Karaciğere gelen bu bilirubin glukuronika-sitle birleşerek suda erime özelliği kazanır ve safra yoluyla bağırsağa atılır.; Bu tip bilirubine de direkt bilirubin denilmektedir. İkisi birlikte total bilirubini oluştururlar. Serumdaki normal değer­leri: direkt bilirubin için % 0.1-0.4 mg, indirekt bilirubin için % 0.1-0.6 mg ve total bilirubin için %0.2-l mg arasındadır. Serumdaki bilirubin artışı ile birlikte gözün sklera tabakasının, derinin ve mukozaların sarıya boy anma siyi a görülen tabloya sarılık denilmektedir. Sarılık genellikle üç değişik nedenle oluşmaktadır:
1) Yılan, akrep, böcek gibi hayvanların zehirleri, yanlış kan transfizyonları gibi nedenlerle eritrositlerin normalden çok fazla yıkılması

2) Virüs ve bakteri infeksiyonlarıyla siroz gibi karaciğer hücrelerini bozan olaylarda karaciğerin normal miktarda oluşan bilirubini metabolİ2e edememesi
3) Karaciğerle bağırsak arasındaki safra yolarında taş ya da tümör nede­niyle olan tıkanmalarla bilirubinin bağırsağa atlamaması.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. melek dedi ki:

    benim billurubin degerim 3.4 mg cıktı bu karaciger rahatsızlıgı mı bunu bılmek ıstıyorum

  2. hatice dedi ki:

    bugün yaptırdığım kan testi sonucunda T.BILIRUBİN 2,94 D.BILIRUBİN 0,13 çıktı. eskilerde yapılan kan tahlillerimde buna benzer. bu değer neden yüksek çıkıyor ve ne yapmalıyım.

  3. NEJMİ İLGÜN dedi ki:

    yaptırdığım kan testi sonucunda total bilirubin sonucu 1,68 çıktı (olması gereken değer 0,1/1,2)bu neden kaynaklanıyor.tedavisi nedir.

  4. selahaddin delioğlu dedi ki:

    benim bilirubin değerlerim 2,68 çıktı tahlil yaptım bana yardımcı olun beni aydınlatın ciddi bir sorun olurmu sarılıkmış tabi bu

  5. ridvan dedi ki:

    benm sendeki 2.24 olan bende 7.1 ve doktorlar hicbir sey onermio sadece cocouk az kossun ve yorulmasin ole olun ca dusuo ama yorulunca cok fena bir sekilde firlio ben buni 2-3 yildir cekiom hayatim alt ust oldu

  6. ayşe erol dedi ki:

    oğlum şu an 17 yaşında. 15 yaşındayken sarılık oldu.ancak araştırmalar sonucu bunun GILBERT hastalığından kaynaklandığı ortaya çıktı. ve kendiliğinden geçti. yalnız o günden bu yana ara ara yaptırdığımız kan tahlillerinde tüm değerler( karaciğer enzimleri de dahil) normal iken indirekt bilüribin ( örneğin son ölçümde 1,91 mg/dl ) total bilüribin ( son ölçümde 2.24 mg/dl) sürekli limitlerden yüksek çıkmaktadır. yalnız bir kez de alt değerinde altında çıkmıştı.. danıştığımız doktorlar bu konuda pek bişi önermediler.. yalnızca karaciğer tahribatı yapmaz dediler..
    bu konuda sizin de görüşlerinizi alabilir miyim? bilgilendirirseniz sevinirim. teşekkür ederim. iyi çalışmalar.

Yorum Yaz

Yandex.Metrica